|
|
|
|
RSS
|
"Булброкърс" и Македонската фондова борса представиха заедно възможностите за търговия и местните емитенти, 18 март 2010г.

Инвестиционният посредник "Булброкърс" и Македонска фондова борса организираха днес в София "Ден на македонския капиталов пазар и емитенти в България". В събитието взеха участие Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонска фондова борса, Иво Сеизов, изпълнителен директор на "Булброкърс", Ралица Агайн–Гури, заместник-председател на Комисия за финансов надзор, Александър Маджиров, портфолио мениджър на ОББ Асет Мениджмънт, както и представители на водещи македонски емитенти. Събитието имаше за цел да представи в България македонския капиталов пазар и водещи публични компании, които могат да представляват интерес за българските инвеститори.

"Въвеждането на онлайн платформа за търговия на македоската фондова борса е много съществена промяна за македонския капиталов пазар. Това е важна крачка в развитието на пазара ни, защото въвежда модерна инфраструктура, която ще послужи за събуждането му. Очакваме с развитието на платформите да нарастне още повече интересът на физически лица, както и на портфолио мениджъри от България, чието присъствие в момента е сравнително малко", каза Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонската фондова борса.
 
"Идеята ни е да предоставим на институционалните и ритейл инвеститори възможности за компенсиране на липсата на ликвидност и диверсификация на портфейлите с бърз и лесен достъп до регионалните финансови пазари. Вече имаме опит с първата и единствена работещата електронна платформа в Македония, а скоро ще предложим на инвеститорите интегриран достъп и до други пазари от региона, като допълнение на световните борси които покриваме. Чрез "MetaTrader 4" всички наши клиенти с еврова сметка могат да търгуват от един акаунт едновременно на БФБ и МФБ", каза Иво Сеизов, изпълнителен директор на "Булброкърс".
 
На събитието бяха представени водещи македонски емитенти като Алкалоид, Комерциална банка и ГД Гранит.
 
От края на миналата година българските инвеститори могат да участват и на македонския финансов пазар. Предоставяната от "Булброкърс" платформа за електронна търговия MetaTrader 4 е първата и засега единствена, търгуваща на Македонската фондова борса.
 
С интегрирането на македонския капиталов пазар в платформата "Булброкърс" навлезе на регионалните пазари и даде ясна заявка за лидерска позиция в региона. До края на годината инвестиционният посредник планира да предложи на своите клиенти възможност за търгуване на финансовите пазари в Румъния, Унгария, Словения и Гърция.