|
|
|
|
RSS
|
Икономически форум "Дунав" ще се проведе в края на октомври в Монтана в партньорство с "Финансиа Груп" и HYPO Invetsmentbank AG

Второто издание на Международния икономически форум "Дунав" ще се проведе на 20 и 21 октомври в Монтана. Съорганизатори на събитието са Български икономически форум и Община Монтана.

Основна тема на събитието тази година ще бъде "Стимулиране на бизнеса и местното развитие в условията на глобална рецесия". Останалите теми, които ще бъдат дискутирани, са регионално развитие, инфраструктура, разработване на европейски проекти, енергийна ефективност, туризъм, лека промишленост и трансгранично сътрудничество.
 
Форумът предоставя възможност за среща на бизнеса, администрацията, неправителствения сектор и медиите от България, Сърбия и Румъния.
 
В рамките на събитието ще има специална презентация на "Програмата за развитие на селските райони" на Министерството на земеделието и "Програма за развитие на човешките ресурси" на Министерството на труда и социалната политика.
 
В откриващата сесия на форума участие ще вземат министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, областните управители на Монтана и Пирот – Ивайло Петров и Горан Стаменович, зам.-областният управител на Ловеч – Пламен Огнянов, кметът на Монтана Златко Живков, както и посланикът на Румъния у нас Антон Пакурети.
 
Представители на сдруженията на бизнеса от Румъния, Сърбия и България пък ще търсят общи пътища за развитие в сесията, посветена на трансграничното сътрудничество между тези страни.
 
С интерес се очаква сесията с домакинството на Финансиа Груп и  HYPO Investmentbank AG посветена на възможностите за финансиране на общински проекти в условията на глобална рецесия. Иво Сеизов, изпълнителен директор на Булброкърс, член на Финансиа Груп, ще представи възможностите в тази област.
 
В сесията, посветена на местното самоуправление основен говорител ще е Боряна Войчева, началник отдел "Северозападен район за планиране" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
 
Акцент през втория пленарен ден ще е развитието на туризма в региона. По тази тема презентация ще изнесе зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.
 
С интерес се очаква и панела за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, в който участие ще вземе Костадинка Тодорова, директор на Дирекция "Енергийна ефективност и опазване на околната среда" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
 
Който иска да вземе участие в събитието трябва да се регистрира предварително. Има две възможности: чрез заплащане на такса участие или безплатно. Таксата участие осигурява достъп до всички материали от форума, сесии и социални прояви (официален коктейл, обяд), а безплатното участие само до пленарните сесии.
 
Крайният срок за подаване на заявка за безплатно участие е 12 октомври, а за платените участници – 16 октомври. Регистрационен формуляр за събитието може да се изтегли на следния адрес: www.biforum.org или да се получи след обаждане на телефон 02/951 52 59.