|
|
|
|
RSS
|
Приключи сделката по придобиването на 51% от македонския инвестиционен посредник "Евроброкер", 11 ноември 2008

Oфициално беше финализиранo придобиването на мажоритарен дял от македонският инвестиционен посредник "Евроброкер" АД от "Финансиа груп", финансовото подразделение на "Алфа Финанс Холдинг". Придобиването е извършено посредством комплексна сделка включваща увеличение на капитала и закупуване на акции на "Евроброкер" АД.

След увеличението капиталът на македонския инвестиционен посредник възлиза на 500 хил. евро. Това позволява "Евроброкер" да придобие пълен лиценз за извършване на инвестиционни и брокерски услуги и да затвърди позицията му на лидер в македонския финансов пазар.

Дейността на "Евроброкер" ще бъде активно подкрепяна от финансовия ноу-хау с който разполага на екипа Финансиа груп в сферата на борсовата търговия. Една от първите цели е интегриране на македонските финансови пазари в платформата за електронна търговия предлагана от Булброкърс. Така Македония ще бъде първият от регионалните пазари допълващи Българска фондова борса в специализиран за регионална борсова търговия клиентски интерфейс. Клиентите на Евроброкер ще имат и възможността в много кратки срокове да използват системата за анализ и търговия съобразно местните особености и регламентация на пазара и да получат консултации и обучение от водещи специалисти в областта на борсовата търговия.

Сделката е в изпълнение на дългосрочна стратегия за разширяване на дейността на "Финансиа груп", която не се влияе от моментните трудности на финансовите пазари. Част от тази стратегия е и политиката на запазване на досегашния мениджмънт на придобитите дружества.

"Закупуването на 51% от водещия инвестиционен посредник в Македония по време на световна финансова криза още веднъж доказва доверието ни в македонския финансов пазар и неговия потенциал, коментира Иван Ненков, главен изпълнителен директор на "Финансиа Груп". Нашата цел е чрез опита и професионализма на екипа ни да предлагаме комплексни финансови услуги с висока добавена стойност."

"Този джойнт-венчър ни позволява да увеличим значително предлаганите от нас финансови услуги, каза Драган Лесич, председател на борда на директорите на "Евроброкер". В следствие на тази сделка ще можем да предложим на клиентите си възможност за онлайн търгуване, модерен брокеридж и иновационни финансови инструменти."